Sıklıkla yaşanan Çocuklarda Orta Kulak İltihabı kış ve bahar aylarında daha fazla görülür. Orta kulak iltihabı orta kulağı döşeyen mukoza adı verilen döşeyici örtünün iltihaplanmasına denilmektedir.6 ay ve 3 yaş arasındaki çocuklarda daha sık yaşanan hastalıkların başında gelen orta kulak iltihabı gelmektedir. Hemen her çocuğun en az bir kez bazen defalarca geçirdiği bir hastalıktır.
Orta kulak iltihabının nedeni genel olarak burun ve geniz kaynaklıdır. Orta kulakta, kulak zarı ile iç kulak arası köprü görevi gören örs, üzengi ve çekiç adı verilen ve vücudumuzun en küçük kemiklerinin bulunduğu üç adet kemikcik bulunur. İltihap, bu boşluğu döşeyen iç örtünün şişmesi, orta kulağın sıvıyla dolmasıyla kendini gösterir. Bu nedenle, orta kulağı havalandıran östaki borusu da tıkanarak iltihaplı sıvıyla dolar. Bebeklerde iltihabı kolaylaştıran geniz eti, östaki borusu, östaki borusunun yatay seyretmesi ve bebeklerin sırtüstü biberonla beslenmesi gibi olumsuz başka faktörler de vardır.
Orta kulak iltihabının en önemli belirtisi kulak ağrısıdır. Hastalığın akut döneminde, ağrı çok şiddetlidir. Çocuklarda uykudan uyandıracak kadar şiddetli ağrılar olur. Bebeklerde huzursuzluk, kulak çekiştirme sıklıkla görülür. Ağrıyla beraber ateş de olabilir. Orta kulağın iltihapla dolmasına bağlı olarak, işitmede azalma söz konusu olabilmektedir.
Tedavi için burun ve östaki borusunun açılmasını sağlayan burun açıcı spreyler, antibiyotikler, ağrı kesiciler, burun içi ve orta kulaktaki ödemi çözücü ilaçlar verilerek hastanın iyileşmesi sağlanır. Ancak bazı durumlarda kulak zarının cerrahi olarak çizilmesi gerekebilir.