Depresyonu Tetikleyen 5 Hastalık Ruhsal olarak kendimizi iyi hissetmediğimiz zamanlarda eğilimimizin artabileceği gibi bazı depresyonu tetikleyen hastalıklar da bulunmaktadır.
Depresyonu tetikleyen hastalıklar fiziksel olarak yaşadığımız rahatsızlığın ve bundan duyduğumuz mutsuzluğun ruhumuzu hastalandırmasına yol açmaktadırlar. Depresyon; sürekli mutsuzluk, hayattan zevk alamama hali, karamsarlık ve umutsuzluk halinin uzun sürdüğü dönemler için kullanılabilmektedir. Depresyonun en önemli belirtisi, etkilerinin haftalar ya da aylar sürmesidir. Ruh hali bozukluğunun uzun sürmesi depresyon başlangıcına işaret eder ve mutlaka uzman bir yardım alınması gerekir. Bunun dışında depresyonu tetikleyen bir sebep daha bulunmaktadır. Fiziksel rahatsızlıklarımız da psikolojik olarak olumsuz etkiler bıraktığından bu noktada depresyona sürüklenmek anormal değildir. Depresyonun sebep olduğu hastalıklar arasında pek çok hastalık bulunmaktadır.
Felç-İnme
Felç kişinin hareketlerinin ve hayatının tamamen kısıtlandığı hastalıklardan biridir. El ve ayakların kullanılamaması ve kişinin başkalarına bağımlı hale gelmesi depresyonu tetiklemektedir. Felçli hastalarda depresyon görülür mü? Felç olan hastalarda depresyon görülme sıklığı %50 olarak bildirilmiştir. Özellikle erkek hastaların depresyona girme oranı kadınlara göre daha fazladır.
Tiroid Hastalıkları
Tiroid hormonlarının az olması kişilerde halsizliğe, yorgunluğa, dikkat eksikliğine ve iştah kaybına yok açabilmektedir. Bu belirtiler zamanla insanları depresyona sürükleyerek yaşam kalitelerinin yanı sıra psikolojik durumlarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Tiroid hormonlarının azlığından kaynaklı rahatsızlık yaşayan kişilerde yine %50 oranında depresyon rahatsızlığı da görülmektedir.
Kanser Türleri
Kanser günümüzde hala ölümcül bir hastalıktır. Ölümcül olmasından kaynaklı özellikle yüksek riskli olan pankreas, meme ve ağız-boğaz kanseri görülen kişilerde de depresyon hastalığı sıklıkla görülmektedir.
Demans
Demans ileri yaş kişilerde bilişsek ve işlevsel davranışların gerilemesine yol açmaktadır. Halk arasında bunama olarak da bilinen demans hastalığı ileri yaş kişilerde sıklıkla görülmektedir. Demans depresyona sebep olur mu? Demans hastalığı depresyonu tetikleyen hastalıklardan biridir. Bunun yanı sıra depresyon da demans hastalığının ilerlemesine ve kişide görülen etkilerinin daha kötü bir hale gelmesine sebep olmaktadır.
Kalp Krizi
Kalp krizi yine ölümcül olabildiğinden kalp krizi geçiren kişilerin yaklaşık %30’unda depresyon görülmektedir. Depresyon ikinci kalp krizini de tetikleyeceğinden mutlaka uzman bir yardım alınması gerekmektedir.
Psikiyatri Doktoru Tavsiyeleri için Psikiyatri doktor yorumlarını takip edebilirsiniz.