Difteri hastalığı ya da halk arasında bilinen adıyla kuşpalazı hastalığı bakteri kaynaklı, bulaşıcı ve ölümcül olabilen bir hastalıktır.
Çocuk hastalıklarının en önemlilerinden biri olan hastalığa, hCorynebacterium diphtheriae isimli bakteri neden olmaktadır.
Hastalık, çoğunlukla burun, boğaz , bademcikler ve derideki yaralara bakterilerin yerleşmesi ile ortaya çıkar şiddetli bir hastalıktır.
Oldukça bulaşıcı olan hastalık, genelde çocuklarda daha fazla ortaya çıkar ve çocukları daha fazla etkiler. Hastalık 1930 yıllarında çok yaygın olarak salgın şeklinde görülmüştür. Hastalık, aşısı bulunarak salgınların durdurulması sağlanmıştır.
Kişiye bakterinin bulaşmasından semptomların ortaya çıkması arasında geçen süreye kuluçka dönemi denir. Difteride bu süre ortalama olarak 5 gündür.
Difteri hastalığının belirtileri etkilenen vücut bölgesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Hastalığın genel belirtileri ise şunlardır;
-Hafif yükseklikte ateş
-Halsizlik, keyifsizlik hali
-Boyundaki lenf bezlerinde şişlik
-Burun akıntısı
-Hızlı kalp atış hızı
-Boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü
-Solunum yolu tıkanması
-Ses kısıklığı ve havlar tarzda öksürük
Burun ve ağzın arkasındaki boşlukta difteri enfeksiyonu olan çocuklarda görülen başlıca belirtiler şunlardır;
-Mide bulantısı
-Kusma
-Titreme
-Baş ağrısı
-Ateş
Cildi etkileyen deri difterisi belirtileri ise şunlardır;
-Bacaklar, ayaklar ve ellerde içi iltihap dolu kabarcıklar
-Çevresi kırmızı görünümlü ağrılı büyük ülser şeklinde çıkan yaralar
Hastalık kişiden kişiye damlacık yoluyla, enfekte kişinin öksürmesi ve hapşırması ile çevreye yayılan damlacıkları sağlam kişinin solunum yoluyla almasıyla, nadiren cilt lezyonlarından, yakın fiziksel temas ile ve difteri bakterisi ( oyuncak, eşya vs. gibi objelere temas) ile bulaşır.
Hastalığın, klinik tanısı genellikle boğazı kaplayan grimsi zarın varlığına dayanır. Ayrıca kesin tanı için laboratuvar tetkiki de hekim tarafından istenebilir. Bunun için boğazın arkasından sürüntü alınır, deri lezyonunu da varsa örnek alınıp tetkik edilebilir.
Difteri hastalığı tedavisi temel olarak; bakteriyi ortadan kaldırmak için kullanılan antibiyotikler ve bakteri tarafından üretilen zararlı maddelerin (toksinler) etkilerini durduran ilaçlarla yapılır. Cildi etkileyen difteri durumunda ise enfekte olmuş olan yaraların iyice temizlenmesi sağlanır.
Difteri tedavisi ile ilgilenen Kulak Burun Boğaz doktorların doktor çalışma listesi için giriş yapınız.