Son yıllarda oldukça ilgi gören diş implantı bir çok kiş tarafından merak edilmektedir. Kısacası, diş implantı, çene kemiğine yerleştirilen genel olarak vida şeklindeki yapay bir diş köküdür.
Diş implantları, eksik olan dişlerin yerine foksiyonel ve estetik amaçla yapılmaktadır. İmplantlar titanyumdan yapılmaktadır. Çene kemiği titanyumu vücudun bir parçası olarak algılayarak yüksek doku uyumu sağlanıp, başarı oranı arttırılır.
İmplanta sayesinde hastalar doğal dişleri gibi çiğneme ve tat alma becerisine kavuşur.
İmplant sonrası hemen diş protez takılmaz. Kemik dokusunun iyileşmesi için zamana ihtiyaç vardır. Bu gerekli olan zaman hastanın yaşı, kemik dokusunun vitalitesi, travma büyüklüğü, ameliyatın karmaşıklığına göre ve açık sinüs lifting cerrahi uygulamanın yapılması ya da cerrahi işlemlerin birkaç uygulama şeklinde veya farklı zamanlarda olması gibi birçok faktöre bağlıdır.
Genellikle implant uygulamasından sonra geçici protez takılır ve kaynaşma tamamlandıktan sonra kalıcı protez uygulanır. Bu sayede hasta bekleme süresini oldukça rahat şekilde tamamlar.
Diş implantının ömrü 30-40 yıl olduğu hatta iyi bir bakımla bir ömür boyu sorunsuz kullana bilindiği kalabildiği gözlenmiştir. Ancak bazı durumlarda implantların sağlıklı bir şekilde ağızda kalma süresi farklı nedenlerden dolayı daha kısa olabilmektedir.
Düzenli bir şekilde ağız bakımını yapan ve bakım aşamasında gerekli yöntemleri doğru şekilde kullanan bireylerde süre çok daha uzun olabilmektedir.
Diş implantında öncelikle ağız ve diş sağlığına özen gösterilmesi gerekmektedir. Diğer dikkat edilmesi gereken hususlar ise şunlardır;
-Olası bir problemin erkenden tespit edilebilmesi ve önlem alınması için düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidilmelidir.
-Diş aralarının tamamen temizlenebilmesi için diş ipi ve ağız gargaraları kullanılmalıdır.
-İmplantlara zarar verebilecek sert kabuklu besinlerin tüketilmemesi gerekmektedir.
Diş implantları doğal diş olmadığı için çürümezler. Titanyum veya porselen malzemelerden yapıldıkları için diş çürümesine etki eden bakteriler diş implantlarına zarar veremezler. Ancak, diş çürümesi diş implantlarında olası olmasa da diş eti hastalıkları yaşanabilmektedir. Bu nedenle implantların bakımıyla ilgili doktor tavsiyelerine uymanızda fayda var.