Belli bir yaştan sonra dişlerin teker teker dökülmesi kişileri olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak erken yaşta kaybedilen dişler moral ve psikolojik olarak kişileri daha fazla etkilemektedir.
Bilim insanları son yıllarda dişlerin tedavisi ve dökülen dişlerin yenisinin çıkma yönünde yaptığı araştırmaları arttırmıştır.
Yapılan araştırmalarda keşfedilen dişlerin yenilenmesini tetikleyen bir antikorun sayesinde artık takma diş derdinden kurtulabiliriz.
Keşfedilen bu antikor, USAG-1 adlı bir genin aktive olmasını engelleyerek belirli büyüme faktörlerinin kullanılabilirliğini arttırarak yeni dişlerin çıkmasını sağlayabilir.
Fareler üzerinde yapılan bir dizi çalışmada hamile farelere USAG-1 antikoru enjekte edilmekte. Yapılan deney doğan yavrular arasında normal diş gelişimi ile sonuçlandı. Ve antikorun tek bir dozu, normal farelerde tamamen yeni bir dişin büyümesine neden oldu.
Deneylerle ilgili yapılan açıklamada USAG-1’in bastırılmasının diş büyümesine fayda sağladığı, genin aktivitesini engellemenin yeni dişlerin büyümesi için BMP’de yeterli bir artışa izin verdiği belirtildi.
Bu teknik insanlar üzerinde denenmeye hiç hazır olmasa da, araştırmacılar antikoru insanlara benzer diş modellerine sahip gelincikler üzerinde test etti. Gelincikler insanlar gibi önce süt dişi, sonra normal diş çıkarmakta.
Yapılan deneyler farelerde olduğu gibi gelincikler için de aynı derecede etkili olduğunu ve tek bir antikor dozunun bütün bir dişin oluşumunu tetiklediğini gösterdi. Bu sonuçlara göre tekniğin insanlar için de işe yarayabileceğini göstermektedir.
Ancak güvenlik endişeleri dolayısıyla bu tekniğin insanlar üzerinde denenmesi pek olası görünmüyor. Araştırmacılar şimdilik deney düzeyinde olup bir süre daha yeterli veri elde edene kadar beklemek gerekli….
Diş tedavisi ile ilgili doktorların doktor çalışma listesi için giriş yapınız.