Egzama bir deri hastalığıdır. Deri hastalıkları deri yüzeyinde ortaya çıktığı için hasta olan kişinin hayatını birçok yönden olumsuz etkiler. Egzama birçok sebeple ortaya çıkan kronik bir cilt sorunudur.
Egzama Belirtileri Nelerdir
Ciltte kuruluk, Kaşıntı, Kabarcık oluşumu, Deride pullanma, kabuklanma ve döküntü, Kızarıklık, İltihap, Saç derisinde kepeklenme, Deride çatlama.
Egzamanın Çeşitleri Nelerdir
El Egzamas Zayıf uyaran maddelerin el ile herhangi bir şekilde temas etmesi ve sonucunda elde gözle görülür bir biçimde egzama çıkmasıdır. Genellikle temizlikle uğraşan kişilerde, ev hanımlarında kimyasal maddeler ile temas eden kuaförlük, metal işçiliği tarzı mesleklerle uğraşan kişilerde rastlanır. Atopik Egzama Alerji veya çevresel faktörler sonucu ortaya çıkar. Genellikle bebeklik dönemindeki kişilerde rastlanır. Zamanla iyileşmeye başlasa da tekrar etmesi mümkün olan bir hastalıktır. Seboreik Egzama Nedeni hala tam olarak bilinmemektedir. Genellikle cildin yağlı bölgelerinde rastlanılır. Pullanma ve kabuk oluşumuna sebep olur. Kış ve bahar aylarında sıklıkla rastlanılır. Kontakt Egzama Cilde temas eden iritan maddeler ve cildin koruyucu yağ tabakasının oluşumuna izin vermeyen kimyasallarla sürekli temas nedeniyle ortaya çıkar. Akut veya kronik olabilir. Numuler Egzama: Sıklıkla eller, kollar ve bacaklarda karşılaşılır. Kaşıntılı dairesel lezyonlara sebep olur ve genellikle erişkinlik döneminde görünen kronik seyirli bir egzama türüdür. Asteatotik Egzama Cilt yüzeyindeki yağ tabakası azaldığında. Sık banyo yapılması ve yaşlılık nedeniyle cildin kuruması gibi nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Stres Egzaması: Genellikle psikolojik sorunlar yaşayan kişilerde rastlanılır.
Egzama ile ilgilenen doktorlara ulaşmak için tıklayınız
Bir yanıt yazın