Enginar

Enginar genellikle bahar aylarında ülkemizin ılıman ikliminde yetişir. fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerince zengindir. Lif yönünden de oldukça zengindir. Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır yaprakların koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır.

Enginarın Faydaları

Yüksek protein içeriğinden dolayı kalp kasını güçlendirir, üre seviyesini düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Demir bakımından zengin olduğundan dolayı demir eksikliği anemisini önlemede yardımcıdır. Enginarın Antioksidan özelliği sayesinde, toksik maddelerin vücuttan atılmasında yardımcı rol oynar ve karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekler.

Yapısında bulunan potasyum minerali, vücutta ki sodyum-potasyum dengesini düzenleyerek tansiyonu düzenlemede yardımcı olur. İçeriğinde bulunan quersetin ve antioksidanlar sayesinde kansere karşı vücudumuzu koruduğu bilinmektedir. Enginarda bulunan ‘sinarin’ adlı madde, kandaki kötü klosterolün düşmesinde yardımcı olur. Yüksek lif yapısından dolayı kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir. Zeytinyağlı veya etli yapılmış enginar yemeği şeker hastalarının şeker kontrolünde olumlu etki göstermektedir. Sigara içen kişide nikotin seviyesinin azalmasını sağlar. 100 gr pişmiş enginar 53 kaloridir. Düşük kalorisi nedeniyle diyette olan bireylerin bolca tercih ettiği bir yemektir. Vazoya koyulan bir enginar çok kısa süre içerisinde çiçek açmasından dolayı da bitki olarak ta tercih edilir. Sindirim Sistemini Güçlendirir ve mideyi korur. Karaciğerini temizlemede yardımcı olur. Kemikleri güçlendirir. Hücre onarımında yardımcı olur.