Guatr hastalığı, tiroidin fazla büyümesi sonucunda boyunda oluşan şişlikle kendini belli eder.
Tioid bezi vücutta üretmiş olduğu hormonları kan dolaşımına göndererek metabolizmayı düzenler. Metobolizmayı kontrol eden tiroidler, boynun alt tarafında, soluk borusunun her iki yanında kelebek şeklinde yer alan bir salgı bezidir.
Tiroksin ve triiyodotironin hormonlarını üreten tiroit bezi vücutta iki ayrı hormon üretir. Tiroit bezi büyüdüğünde ise çok fazla ya da çok az miktarda hormon üretebilir. Büyümüş olan tiroit, iyi çalışmaya devam edip yeterli miktarda da hormon üretebilir. Guatr genellikle ciddi sağlık problemlerine neden olmaz. Ancak bazı durumlarda, tiroidin yeterli miktarda hormon üretmez ve tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir tiroit rahatsızlığa da neden olabilir.
50 yaş üzeri kişilerde, kadınlarda, bağışıklık sistemi sorunları olanlarda, gebelik ve menopoz dönemlerinde ve bazı coğrafyalarda yaşayan kişilerde guatr daha sık görülür.
En yaygın görülen tiroit hastalıklarından biri olan guatrda nodül yoksa bu diffuz guatr, bir veya daha fazla nodül varsa bu duruma da nodüler guatr denir.
Guatrın oluşma nedenleri şunlardır;
-Endemik iyot eksikliği
-Çeşitli ilaçlar
-Tiroit enfeksiyonu
-Hamilelik,
-Menopoz,
-Genetik
-Kanserler
Bazı olgularda hiç belirti vermeyen guatr da görülen başlıca belirtilerden biri boyunda görülen şişliktir. Diğer belirtileri ise şunlardır;
-Öksürük,
-Yutmada güçlük,
-Solunum sıkıntısı,
-Boğazda yumru hissi,
-Ses kısıklığı gibi belirtiler görülebilir.
-Baş ağrısı, baş dönmesi,
-Bulantı ve kusma,
-İshal,
-Titreme
-Sinirlilik
Hekim, öncelikle hastanın öyküsünü dinler ve fizik muayenesini yapar. Tiroit hormon düzeylerinin ölçümü için laboratuvar testleri yapılır.
Ayrıca ultrasonografi ile tiroit bezi ayrıntılı olarak incelenir gerektiğinde ek olarak sintigrafi ve biyopsi yapılmasını isteyebilir.
Guatr tedavisi, hastalığın mevcut durumuna, boyutuna ve belirtilerine bağlı olarak hipertiroidi, iltihaplanma varsa ilaçlı tedavi uygulanır.
Guatrın küçük olması durumunda ve belirtiler hastayı rahatsız etmiyorsa, hekim hastalığın yalnızca gözlemlenmesini isteyebilir. Bu durumda hekimin belirlediği aralıklarla kontrole gidilmesi önerilir.
Belirtilerin şiddetli olduğu vakalarda tiroit bezinin bir kısmının ya da tamamının cerrahi operasyonla alınması gerekebilir. Guatr ameliyatından sonra tedavi ilaçla desteklenir.
Guatr tedavisi ile ilgili doktorların doktor çalışma listesi için giriş yapınız.