Güneş Çarpmasına Dikkat

Yaz aylarının gelmesi ile birçok kişinin hayalini süsleyen deniz, kum, güneş dikkat edilmediği takdirde sonu hastanede biten güzel bir rüya olabilir. Çünkü fazla güneşte kalmak nedeniyle güneş çarpması yaşayabilirsiniz. Tabiki bunu tüm yıl boyunca çalışıp tatili dört gözle bekleyen hiç kimse istemez.

Güneş çarpması güneş altında uzun süre kalınması durumunda, vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan klinik bir tablodur. Vücut sıcaklığı organları tahrip edecek derecede çok yüksek seviyelere ulaşabilir.

Özellikle öğle vakti, güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda güneş çarpması daha fazla yaşanmaktadır. Güneş çarpması çocuklarda daha fazla görülse de hemen hemen her yaş grupları için tehlikelidir. Sıcak ve rüzgarsız günlerde güneş çarpması vakkaları ile daha fazla karşılaşılır.

Güneş Çarpmasının Belirtileri

Güneş çarpmasının yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, çarpıntı, uykuya eğilim, şuur bulanıklığı ve kas krampı gibi belirtileri bulunmaktadır.

Güneş Çarpmasının Nedenleri

Güneş çarpmasının nedeni çok yüksek sıcaklıklara maruz kalmaktır. Ayrıca yüksek sıcaklıklarda fazla alkol tüketmek, kalın giyinmek ve aşırı besin tüketmek de güneş çarpmasının diğer nedenleridir.

Güneş Çarpmasını Önlemek İçin Alınması Gereken Önlemler

Sıcaklığın yüksek olduğu günlerde beyaz renkli ve pamuklu ince kıyafetler giyinmeye dikkat edin, 11.00 -14.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin, su tüketimini arttırın, sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde yağlı-karbonhidratlı yiyeceklerden ve asitli içeceklerden uzak durmaya dikkat edin, sık sık ılık duş alın.

Güneş Çarpmasında Yapılması Gerekenler

Kişiyi serin, gölgeli bir alana taşıyın, hastanın koltuk altlarına, kasık, boyun ve sırtına buz torbaları koyun. Kol ve bacaklara masaj yapılmalır. Ayrıca kişinin bilinci açık ise hastaya şekerli ya da tuzlu su verilebilir.