Amacı toplum genelindeki sağlığı korumak olan Halk Sağlığı; toplumun sağlık düzeyini, var olan ve gelişebilecek sorunlarını, bu sorunların nedenlerini ve toplumun sağlık gereksinmelerini bilimsel teknikler kullanarak saptayarak halkın sağlığı politikaları geliştirerek çözümler üreterek, Halk sağlığı programlarının kontrol ve değerlendirmelerini yapan ve bu programların yürütülmesinde görev alıp inceleyen tıp bilimine Halk Sağlığı adı verilir.
Halk Sağlığının görev ve sorumlulukları şunlardır;
-Yeni doğana yönelik tüm tarama programlarının takibi, anne sütü uygulamalarının yerleştirilmesinin sağlanması ile bebek, çocuk, kadın ve üreme sağlığı konularında eğitimler düzenlemek.
– Aile hekimliğinin yerleştirme, gruplandırma, gezici ve yerinde sağlık hizmetleri, eğitim ve çalışma planları iş ve işlemlerini yürütmek.
– Aile sağlığı merkezlerinin ve aile hekimliği birimlerinin açma, kapama ve yer değiştirme işleri ile ilgili çalışmalarını yapmak.
-Kanser erken teşhis ve tarama ile aktif ve pasif kanser hizmetlerinin sunulmasını sağlamak.
-Başta kalp ve damar hastalıkları ile kronik hava yolu hastalıklarını kontrol ve önlemeye yönelik ulusal programlar olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklara ilişkin programların il düzeyinde yürütülmesini sağlamak,
– İl düzeyinde sağlıklı yaşlanma ve yaşlı sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesine ilişkin ulusal programların yürütülmesini sağlamak.
– Topluma yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin ilçe sağlık müdürlükleri vasıtasıyla sunulmasını sağlamak.