Hamilelikte Folik Asit Neden Önemli? B vitamini türevi olarak ifade edilen folik asit hücre bölünmesi ve DNA süreçlerinde son derece etkili olmasıyla bilinir.
Hamilelikte folik asidin önemi bebeğin gelişimi ile doğrudan ilgilidir. Gebe kalmayı destekleyen bir yapısı bulunan bu değer annenin mutlu ve sağlıklı olması ile bebeğin sağlıklı şekilde gelişimi üzerinde etkilidir. Eğer doğum sonrasında anne adayında folik asit eksikliği olursa bu durum anne adayının depresyona girmesine neden olabilir.
Gebelik süreci sağlıklı olsun isteniyorsa bütün besin değerlerine önem verilmelidir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında ve üçüncü trimesterinde folik asit yani folat gereksinimi daha fazladır. Bu nedenle anne adayının folik asit kullanımına erkenden başlaması tavsiye edilir.
Folik asidin faydaları bebek açısından önemlidir. Fetüsün tam gelişimi ve merkezi sinir sisteminin gelişmesi için folik asit alınması şarttır. Beyin omurilik kaynaklı anormalliklerin önlenmesi ve rahmin gelişmesi için de folik aside ihtiyaç vardır.
Genellikle gebelikte sıklıkla görülen kansızlığın esas nedeni folik asit eksikliği olup kansızlık haricinde gebelik sonrası depresyona da sebep olur. Yapı itibariyle folik asit hücrenin genetik yapısının oluşmasında ve çok hücre bölünmesinde önemli role sahiptir. Bebeğin gelişmesi ve bu rollerin yerine getirilebilmesi için vücuttaki folik asit dengesi sağlanmalıdır. Eğer anne adayında folik asit eksikliği varsa yorgunluk, sinirlilik, nefes darlığı, ağız yaraları, soluk cilt, dil şişmesi, aşırı uyku, büyüme sorunları ve zayıflık belirtileri görülür.
Gebelikte folik asit eksikliği yaşamamak için beslenme planı doğru şekilde düzenlenmelidir. Özellikle avokado, yeşil mercimek, ay çekirdeği, brokoli, turunçgiller, yeşillikler, kuru fasulye, kuşkonmaz ve turunçgiller folik asit yönünden zengindir.
Gebeliklerin büyük bir bölümünün plansız olduğu düşünülürse hamile kalmadan önce folik asit takviyesi yapılmalıdır. Üreme çağında bulunan kadınların günlük 400 mikogram folik asit alması gerekir. Bu miktara özellikle hamile kalmadan bir ay önce başlamakta fayda vardır. Gebelik öncesinde başlanan folik asit takviyesi hamileliğin ilk üç ayı boyunca devam eder.
Jinekoloji Doktor Tavsiyeleri için Jinekoloji doktor yorumlarını takip edebilirsiniz.