Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı

Hamileliğe karar veren çiftin dikkat etmesi gereken noktalardan biri de anne ve babanın kan grupları. Hamileliğe karar veren çiftin kan gruplarına baktırması bebek için oldukça önemlidir.

Her bir bireyde tespit edilen evrensel olarak kabul görmüş 4 kan grubu A, B, AB ve 0 grupları bulunmaktadır. Kan gruplarını özelleştiren antijenler vardır bunların en belirleyici olanı Rh faktörüdür. Anne Rh (-), baba Rh (+) olduğunda doğacak bebeğin Rh durumu, babanın genetik yapısına bağlı olarak %50 veya %100 Rh (+) olacaktır. Annenin Rh(-), babanın Rh(+) olduğu her durumda ( çocuk kan grubu başka bir nedenle belirlenmediği takdirde) genel olarak bilinen, klasik “kan uyuşmazlığı” veya “Rh uyuşmazlığı” olduğu kabul edilir. Kan uyuşmazlığı özellikle annenin Rh (-), babanın Rh (+) olduğu durumlarda meydana gelmektedir. Anne adayının savunma mekanizmasının kendi kan grubundan olmayan bebeğe karşı gösterdiği reaksiyon da tıpkı yabancı maddelere gösterilen tepki gibidir.

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı İğnesi Ne Zaman Yapılır ?

Klasik kan uyuşmazlığı durumlarında annenin antikorları ikinci gebelikte, bebek dolaşımına çocuk eşinden (plasenta) geçerek kan hücrelerini öldürmeye başlar.Ne kadar büyük oranda antikor geçerse, bebeğin anne karnında, kansızlığa bağlı kalp yetmezliği ve buna bağlı ölme riski de artar. Bu gibi durumlarda gerekli görüldüğü takdirde ilk gebelikte 28. haftada erken korunma iğnesi (Rh hiper immün globulin) yapılabilir.

Hamileliğin ilerleyen aylarında; kandaki antikor düzeyleri kontrol edilmelidir. Antikor düzeyi yüksekse, özel testlerle bebeğin sağlığı mutlaka bir perinatoloji kliniğinde takip edilmeli ve uygun tedavi yapılmalı.

Kadın Hastalıkları Ve Doğum doktorlarına aşağıdaki  Doktor Bul sistemimizden ulaşabilirsiniz.

doktor bul