Hiperaktivite

Hiperaktivite genellikle çocuklarda görülen bir psikiyatrik bozukluktur. Hiperaktivitee bulunan bir çocuk akranlarına göre yerinde duramayan, aşırı derecede hareketli, aceleci ve onlara oranla daha fazla duygusal eğilim göstermektedir. Bu durum çocuğun okul çağına gelmesiyle daha göze batar bir hale gelir. Hiperaktivite bozukluğu olan çocuk aile ortamında sıkıntı yaşadığı gibi okul ve arkadaş ortamında da sıkıntı yaşayabilir. Hiperaktivite çocuğun notlarının ve akademik hayatının kötüleşmesine neden olur. Bu durum çocuğun akranlarından geri kalmasına ve bu durumdan dolayı öz güveninin düşmesine yol açabilmektedir. Hiperaktiviteyi tedavi etmek içinse kişiye özel tedavi uygulanır.

Hiperaktivitenin Bebeklerde Olduğunu Nasıl Anlayabiliriz

Hiperaktivite bebek anne karnındayken başlayabilmektedir. Bu durumlarda anne adayı bebeğin sürekli hareket ettiğinden bahseder. Doğum gerçekleştikten sonra bu aktivite eskisine göre daha da artar. Huzursuzluk, Sürekli ağlama, Geç sakinleşme, Uyaranlara karşı aşırı tepki, Az ya da sık uyuma, sık sık uyanma, Sürekli kucakta gezme isteği, oturulduğunda ağlama gibi belirtilerde hiperaktivite olduğunu anlamakta yardımcı olabilir.

Hiperaktivite Tanısı Konulmuş Çocuğa Nasıl Davranılmalıdır

Öncelikle evde kurallar konulmalıdır. Bu kurallar hiçbir koşulda esnetilmemeli veya hiçbir şekilde çiğnenmemelidir. Bunların dışında çocuğun olumlu bir şey yaptığında cesaretlendirilmesi son derece önemlidir. Anne ve babanın sabırlı olması son derece önemlidir. Çocuğun yaramaz olmadığını ve bir sıkıntısı olduğunu unutmamalıdır. Bunları yaparken uzman bir hekim ile görüşmek ve iletişimde kalmak çocuğunuzun iyileşme sürecine yardımcı olur.

Hiperaktivite tedavisi ile ilgilenen Çocuk Psikiyatri doktorlarının doktor çalışma listesi için giriş yapınız.