Çok yaygın olarak görülen idrar yolu enfeksiyonlarının nedeni mesane ve mesaneden sonra gelen idrar çıkış kanalında ki bakterilerdir. Bu bakteriler iltihaplanmaya sebep olmaktadır.
Uzun süre idrar tutma, hamilelik, menopoz, şeker hastalığı idrar yolu enfeksiyonu oluşumunu tetiklemektedir. Ayrıca bakteriler cinsel yolla da bulaşabilmektedir.
Sık idrara çıkma, az miktarda idrar yapımı, idrar yaparken yanma hissi, idrar rengindeki değişiklikler, karın ağrısı ve daha ağır durumlarda ateş bulantı ve kusma görülebilir. Bu gibi durumlarda hemen doktora başvurularak tedaviye başlanması gerekmektedir.
İdrara yolu enfeksiyonlarına ilaç tedavisinin yanı sıra tedavide yardımcı bitkiler ve bitki çayları da bulunmaktadır. Tabi bunları kullanırken doktorumuza da sormamız gerektiğini de unutmamalıyız.
-Kızılcık Suyu; Bakterilerin idrar çıkış kanalındaki barınma ve üremesine engel olarak idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için doğal antibiyotik vazifesi gören kızılcık suyunu böbreklerinde taş sorunu olmayan hastalar günde 2-3 bardak içebilirler.
-Maydanoz; idrar yollarında ki enfeksiyonu temizleyen en etkili bitkilerden biri olan 1 demet maydanozu tek tek güzelce yıkayın,4 su bardağı suyu tencereye koyup kaynatın, ılıyan maydanoz suyunu limon ve bal katarak içebilirsiniz.
-Yaban Mersini; Yaban mersinin de bulunan antioksidanlar bağışıklık sisteminizi de güçlendirerek , enfeksiyonu en kısa zamanda atlatmanıza yardımcı olur. Yaban mersinini sade olarak tüketebileceğiniz gibi, yoğurda katarak veya reçelini yaparak ta yiyebilirsiniz.