doktor bak

İşitme Kaybı

İşitme kaybı her yaş gurubunda ortaya çıksa da genellikle yaşlılarda daha fazla görülür. İşitme kaybı durumunda erkekle kadınlara göre daha fazla etkilenir. 65 ila 74 yaş aralığı grubundaki erkeklerin %10’undan fazlası farklı derecelerde işitme kaybı yaşar.

İşitme Kaybı Neden Olur

İşitme kaybı doğuştan da gelebilir zaman geçtikçe çevredeki etmenlerden dolayı da gelişebilir. Kanser tedavisi gören kişilerin kullandığı ilaçlar bazen işitme kaybına yol açabilir. Tümörler ya da kafa içinde basınca yol açan hastalıklar işitme kaybına neden olabilir. Yaşın ilerlemesinden dolayı işitmede kayıp yaşanabiliyor. Genellikle 40 yaş sonrası kişilerde yaşlılığa bağlı iç kulak ve sinirleri etkileyen hastalıklar gözlemlenebiliyor. Endokrin hastalıkları veya şeker gibi enfeksiyonel hastalıklar işitme kaybına sebebiyet verebiliyor. Genellikle yüksek ses bulunan mekanlarda çalışan kişilerde işitme kaybıyla karşılaşılabiliyor. 95 desibele ve üstü aniden işitme kaybına sebebiyet verebiliyor. Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, Orta kulakta kronik olarak sıvı birikmesi, Kafa yaralanmaları, Anormal kemik büyümesi, İnme, Genetik çekim, Meniere hastalığı.

İşitme Kaybının Belirtileri Nelerdir

İşiitme kaybı aşamalı olarak gelişebilirken aniden de gelişebilir. İşitmee Kaybını yaşayan hastalarda genellikle belirti vermez fakat bazen belirti vererek kademe kademe ilerler. Belirti vermeyen işitme kayıpları hızlı bir şekilde tedavi edilmezse duyma yetisinin kaybına kadar gidebilir. İşitme kayıpları aşağıdaki belirtileri gösterebilir

İnsanların dediklerini anlamadığınızdan dolayı sürekli söyledikleri şeyi tekrar etmelerini istiyorsanız. Kalabalık ortamlara girdiğinizde gelen sesleri ayırt etmekte zorluk çekiyorsanız. Televizyon izlerken ve müzik dinlerken ses seviyesini fark etmiyor ve diğerlerini rahatsız ediyorsanız. Etrafınızda dçnen sohbetlerin ne olduğunu anlamıyor ve tekrarlanmasını istiyorsanız muhtemelen işitme kaaybı yaşıyorsunuz. Bu belirtilerin devam etmesi ve tekrarlaması durumunda bir kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanı ile görüşmelisiniz.

İşitme Kaybıyla İlgilenen Doktorlar Hangi hastanelerde Görev Yapmaktadır ?

İşitme kaybı  ile ilgilenen KBB doktorlara ulaşmak için tıklayınızdoktor bul


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir