İştahsızlık her yaş grubunda görülebilen aç olmama durumudur. İştahsızlık yaşayan kişi yemek konusunda çok seçici olur ve sürekli tok durumda kalır. Genellikle soğuk algınlığı, mide ve sindirim problemleri, bağırsak ve karaciğer hastalıkları gibi nedenlerle ortaya çıkar. besinlere karşı duyulan isteksizlik, kilo kaybı, vücut kitle endeksinde bozulma, hâlsizlik, yorgunluk, cilt kuruluğu ve regl olamama gibi hastalıkları tetikleyebilir. İştahsızlığı yaşayan kişiler Kilo kaybı, Yaş ve boya uyumsuz kilo, Kilo almaktan korkup, yemek yememek, 3-4 ay üst üste regl olmama (kadınlarda), Halsizlik, nefes darlığı, konsantrasyon bozuklukları, Cilt kuruluğu yaşayabilir.
İştahsızlık Neden Olur?
Yetişkinlerde İştahsızlık: Yetişkinlerde karşılaşılan iştahsızlık genellikle fizyolojik nedenlerden dolayı olmaktadır. Kronik enfeksiyon varlığı, malabsorbsiyon ( emilim bozuklukları ), gastroözofajiyal reflü, kistik fibroz, konjenital kalp hastalıkları ve nörolojik rahatsızlıklar fizyolojik nedenlerdir. Endokrin sistemle bağlı olan hastlıklar da iştahsızlığa neden olabilmektedir. Diyabet ise tedavi edilmediği sürece iştahsızlığa neden olabilecek bir diğer hastalıktır. Migren atakları kişiyi yemekten soğutarak iştahsızlığa sürükleyebilir.
Bebeklerde ve Çocuklarda İştah kaybı: Bebeklerde iştah kaybı genellikle anne sütünden ek gıdaya geçiş sürecinde olur. Bu durumda doktor anneden bebeğin 3 gün içinde neler tükettiğini bir kağıda yazmasını ister. Ardından bebek gerçekten yetersiz ve iştahsız besleniyorsa tedavi sürecine başlanır. Çocuklarda iştahsızlık genellikle idrar yolu enfeksiyonundan ve kulak, burun, boğaz ağrılarından dolayı olur. Yutmayı zorlaştıran hastalıklar çocuğu yemek yemekten uzak tutar. Çocuklarda çinko eksikliği de sık görülen iştahsızlıık sebeplerinden biridir.
İştahsızlık ile İlgilenen Doktorlar Hangi hastanelerde Görev Yapmaktadır ?
İştahsızlık ile ilgilenen doktorlara ulaşmak için tıklayınız
Bir yanıt yazın