Kırmızı Göz Hastalığı

Tıpta ki adı konjonktivit olan ve halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen hastalık göz akını kaplayan ve göz kapaklarının içini kaplayan zarın iltihaplanması ile gerçekleşir.

Kırmızı göz hastalığı gözde kanlanma olarak tabir edilen görünüme neden olur. Özellikle kış aylarında yaşanan kırmızı göz hastalığına virüsler, bakteriler ya da alerji neden olmaktadır.

Kırmızı Göz Hastalığının Nedenleri

Kırmızı göz hastalığının başlıca nedenleri şunlardır;

– Virüsler: Grip ve benzeri hastalıklara neden olan virüsler kırmızı göz hastalığına da neden olur.

– Alerjik reaksiyonlar: Toz, polen, hayvan tüyleri bazı kişilerde kırmızı göz hastalığına neden olan alerjenlere yol açmaktadır.

– Bakteriler: Bakteri kaynaklı kırmızı göz hastalığında ise ana neden “mikrop kapma” durumunun baş rolünü oynayan zararlı bakterilerdir.

Bu bakteriler kanlanmanın yanı sıra sarımsı bir akıntı yaratması nedeniyle de diğer türlerden ayrılabilir.

Kırmızı Göz Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Alerji kaynaklı kırmızı göz hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak virüs ve bakterilerin neden olduğu kırmızı göz hastalıkları bulaşıcı etkiye sahiptir. Hastalık, öksürme, hapşırma, göze değen el ya da eşyalara temas ile bulaşabilir.

Kırmızı Göz Hastalığı Tanısı Ve Tedavisi

Kırmızı göz hastalığı tanısının doğru konması tedavinin doğru planlaması açısından büyük önem taşır. Yapılacak mikrobiyolojik muayene çoğu zaman hastalığın tanısı için yeterli olur. Tanı, klinik bulgulara ve belirtilere göre konabileceği gibi bazı durumlarda gözden alınan örneğin incelemesi sonucu da tanı konabilir.

Hastalığın nedenlerine göre tedavide farklılık gösterir. Bakteriyel nedenli vakalarında enfeksiyonun geçmesi için geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla ve pomatlar kullanılır. Damla ve pomatların ortalama 7-10 gün boyunca düzenli kullanılması halinde hastada iyileşme kaydedilir.

Viral nedenli olanlarda ise genel anlamda tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çoğunlukla hafif seyreden belirtilerle kendini gösteren bu konjonktivit türünde, bulaşıcılığın etkisini azaltmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Hastalara pomat, göz damlası ve soğuk kompres önerilir.

Alerjik nedenli olan hastalığın tedavisinde ise öncelikle alerjinin nedeni belirlenir. Alerji sebebine göre kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtilerin hafifletilmesi ve/veya ortadan kaldırılması amacıyla göz damlası ve alerji karşıtı ilaçlar kullanılır.

Göz Doktorları Doktor çalışma cetveline  ya da doktor bilgilerine ulaşmak için aşağıdaki Doktor Bul linkini tıklayabilirsiniz.

Doktor Bul
Doktor Bul