Kolera Nedir?

İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan kolera 1827-1975 yılları arasında tüm dünyaya yayılmış olan bulaşıcı bir hastalıktır.

Vibrio cholerae bakterisinin ince bağırsakta oluşturduğu bir enfeksiyon olan kolera hastalığı, gelişmekte olan ülkelerde ortalama olarak her yıl 3-5 milyon kişide görülmekte ve bu vakaların neredeyse yaklaşık 100 bini ölümle sonuçlanmaktadır.

Yalnızca insanlarda görülen bu hastalık gelişmekte olan ülkelerde çok önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Kolera belirtileri nelerdir?

-Kolera hastalığının ilk belirtisi şiddetli ishaldir.

-Çok sulu ve ağrısız olarak başlayan ishale kusmanı eklenmesi

-Sıvı kaybından dolayı şok,

-Karın ağrısı ve karın şişliği,

– Kas krampları ,

-Solunum yetersizliği ve morarma,

-Ağızda kuruluk ve koleraya özgü kısık ses,

-Gözler çöker, karın çöker, cilt kırışır,

-Tansiyon düşüklüğü,

-Bitkinlik, halsizlik ve inleme,

-Nabız yükselmesi,

-Aşırı susama.

Kolera nedenleri nelerdir?

Kolera hastalığının nedeni vibrio cholerae olarak adlandırılan patojen bir bakteridir. Kanalizasyonun içme suyuna karışması, hastalığın en önemli yayılma sebeplerinden biridir. Kirli su ile sebze ve meyvelerin yıkanması, sebze ve meyvelerin yıkanmadan tüketilmesi, kolera hastasının kullandığı tabak, bardak, çatal ile yemek yemek, havlusunu kullanmak, çamaşırlarını giymek, kâğıt paralar ve karasinekler de koleranın yayılmasında önemli rol oynar. Ayrıca az pişmiş ve çiğ deniz ürünlerinin tüketilmesi de kolera hastalığına yakalanma riskini yükseltir.

Koleranın Tanısı Nasıl Konur?

Kolera tanısı için doktor özellikle ishale kusma eşlik edip etmediğine bakar. Eğer bu bulgu var ise ayrıca laboratuvarda yapılan dışkı testleri ile kesin tanı konur.

Koleranın Tedavisi

Kolera tedavisinin temeli kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Ciddi vakalarda sıvı kayıpları ölümcüldür ve çok hızlı müdahale gerekir. Kayıpları karşılamak için birkaç tane damar yolu açık olmalı hastanın şuuru açık ise ağızdan da sıvı almalıdır.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir