Günümüzün önemli sağlık sorunlarından birisi olarak tanımlanan kolesterol lipid denilen bir tür kan yağıdır, hayvansal kaynaklı besinlerde ve vücudunuzdaki tüm hücrelerde bulunan mum yapısında bir maddelerdir. Ağırlıklı olarak karaciğerde üretilen, ancak kırmızı et, yüksek yağlı peynir, tereyağı ve yumurta gibi gıdalarda bulunan Kolesterol, sağlığın korunması için çok önemlidir.
Vücuttaki hormonları, D vitamini ve yiyecekleri sindirmeye yardımcı olacak bazı kolestorollere ihtiyacı vardır. Ancak kandaki kolesterol seviyenin çok yüksek olması durumunda atardamarlarınıza zarar verebilir ve kalp hastalığı riskinizi artırabilir.
Kolesterol, kanda lipoproteinler ile taşınır. Lipoproteinlerin ana tipleri yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) ve düşük dansiteli lipoproteinlerdir (LDL). HDL kolesterol, ‘iyi’ kolesterol olarak, LDL kolesterol ise ‘kötü’ kolesterol olarak bilinir.
İyi Ve Kötü Kolestrol Nedir?
HDL (iyi kolesterol): HDL dokulardaki kolesterolü toplayarak dışarı atılmasını sağladığı için iyi kolesterol olarak bilinir. Yalnızca vücutta bulunur, besinlerde bulunmaz.
LDL (kötü kolesterol): Kolesterolü dokulara taşıyarak arter ve diğer kan damarlarının duvarlarında birikmesine neden olduğu için LDL, kötü kolesterol olarak da bilinir.
Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol yavaş yavaş damar duvarında birikir. Bu birikim sonucu o damarda daralma, tıkanma ortaya çıkar. Kolesterol hangi damarda birikmişse o damarla ilişkili sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkmaktadır.
Yüksek Kolestrol Nedenleri
-Sağlıksız yaşam tarzı.
-Sağlıksız beslenme alışkanlıkları.
-Çok fazla oturma ve egzersiz ile fiziksel aktivite eksikliği: Bu HDL (iyi) kolesterolü düşürür.
-Sigara
-Menopoz öncesi kadınlarda kolesterol düzeyi erkeklere göre daha düşüktür. Menopoz ile birlikte LDL kolesterol düzeyi genellikle yükselmeye başlar.
-Yüksek tansiyon ( hipertansiyon )
-Böbrek, karaciğer, tiroid hastalıkları
-Genetik unsurlar
Yüksek Kolesterol Belirtileri
-Baş ağrısı
-Halsizlik
-Ayaklarda ve bacaklarda yanma
-Soluk cilt, cildin solgun görünmesi
-Yaraların geç iyileşmesi
-Baş dönmesi
-Ayak tırnaklarında kalınlaşma
-Ayak parmaklarında morarma
-El ayaklarda üşüme veya uyuşma
-Nefes darlığı
-Göz kapakları çevresinde sarı cilt lekeleri
-Deri altında ve göz çevresinde yağ birikmesi
-Göğüs bölgesinde ve bacaklarda oluşan ağrılar
Yüksek Kolestrolün Tedavisi
Kolesterolün düşürülmesi için, ilaç tedavisi, diyet ve egzersiz yapma birlikte düşünülmelidir. İlaç tedavisi en son çare olarak düşünülse de, diyet ve egzersizle düşürülemeyen kötü kolesterol seviyesinde ilaca başvurulur.
Bir yanıt yazın