Lupus hastalığı ya da diğer bir adıyla Sistemik Lupus Eritematozus (SLE),vücudun farklı bölgelerini ve değişik sistemlerini etkisi altına alabilen, sebebi bilinmeyen cilt, eklem, böbrek, kalp zarı (perikard), akciğer zarı (plevra) gibi birçok doku ve organ iltihabına bağlı gelişen, değişik seyir gösteren ve bağışıklık sisteminin bozuk çalışması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Antif SLE bulaşıcı olmayan, bağışıklık sisteminin yabancı bir madde ile kişinin kendi doku ve hücreleri arasındaki farkı ayırtetme yeteneğinin kaybolduğu otoimmün bir hastalıktır
Lupus Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Eklem ağrıları, yüksek ateş ve deride yer alan döküntüler, halsizlik, kilo kaybı, isteksizlik ve iştah kaybı, yanak kısmından burun kısmına doğru döküntüler ve izler Lupus Hastalığının belirtileri arasındadır.
Lupus Hastalığının Belirtileri
Çevresel faktörlerin genetik yatkınlığı olan bireylerde tetikleyici rol oynadığı düşüncesi ağır basmaktadır. Bu faktörler içerisinde özellikle viruslar, ultraviyole ışığı ve ilaçlar sayılabilir. SLE gelişmesinde kadın cinsiyeti de önemli bir risk faktörüdür.
Lupus Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
SLE bulaşıcı değildir. Yani bir kişiden başka bir kişiye geçmez.
Lupus Hastalığının Teşhis Ve Tedavisi
Lupus teşhisi koymak doktorlar için de kolay değildir.Kan tahlili sonrası yapılan incelemeler 2-3 gün sürebilmektedir. Kötü huylu antikorların kan tahlillerinde kendini göstermesi zaman alabilmektedir bunun için sürekli olarak tahlillere mağruz kalabilirsiniz.
Her kişinin lupusu farklı olduğu için, tedavi hastaya özel olarak hazırlanır. Genel olarak, doktorlar semptomları hafifletmek, alevlenmeleri önlemek ve organ hasarını en aza indirmek için ilaçlar verebilir.
Bir yanıt yazın