hastalik

Ödem

Ödem dokularda sıvı birikmesinden oluşan şişliktir. Ödem genellikle ayaklar, kollar, bacaklar ve ellerde ortaya çıkar. Küçük bir alanı etkileyebildiği gibi büyük alanları da etkileyebilir.

Ödem Neden Oluşur

Ödem vücudumuzda bulunan kılcal damarların sıvı sızdırmasından dolayı oluşur. Kılcal damarlardan sızan sıvı dokularda birikir ve şişliğe yani ödeme sebep olur. Ciddi olmayan ödem vakaları genellikle şu nedenlerden dolayı olur: Çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya yatmak. Çok fazla tuzlu yiyecek yemek. Adet öncesi hormonal değişim. Hamilelik Ameliyatlar, Vücutta enfeksiyon, Gıda alerjisi, Düşük albümin, Kalp yetmezliği, Böbrek hastalıkları, Yaralanma, Ağır yanıklar, Böcek ısırması, Deri enfeksiyonları Karaciğer hastalıkları,. Bunların haricinde ödemi tetikleyen bazı ilaçlarda bulunmaktadır . Bu ilaçlar ise şunlardır: Yüksek tansiyon ilaçları, Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar, Steroidler, Östrojenler, Tiazolidinedionlar adı verilen bir grup diyabet ilacı.

Ödemin Belirtileri Nelerdir

Vücudumuzda bulunan dokularda özellikle kol ve bacaklarımızda çıkan belirgin şişlikler. Cildin gergin olması ve parlaklaşması. Belirgin şişlik olan yerlere bastırılmasının ardından şişlik olan yerde çukur oluşması. Karnın daha büyük olması. Nefes darlığı, solunum güçlüğü ve göğüs ağrısı.

Ödem Tedavisi Nasıl Yapılır

Hafif ödem genellikle kendi kendine tedavi olur. Daha ileriki seviye ödemlerde ise yapılabilecek tedaviler şunlardır: Ödemden dolayı şişen bölgeye (ayak veya kol) fiziksel aktivite yaptırması kan dolaşımını hızlandırır ve ödemin daha hızlı tedavi edilmesini sağlar. Vücutta şişmiş kısmını günde birkaç kere kalp seviyesinin üstünde tutmak ödem tedavisine yardımcı olabilir. Etkilenen bölgeye sert fakat ağrılı olmayan bir basınç kullanarak kalbe doğru masaj uygulamak fazla sıvının hareket etmesine yardımcı olabilir. Uzuvlarda gelişen ödemin tedavisinden sonra tekrar sıvı birikimini engellemek için kompresyon çorabı, eldiven ya da kolluk kullanımı fayda sağlayabilir. Tuz sıvı tutulumunu artırarak ödemi şiddetlendirebilir. Bu sebeple tuz alımının azaltılması ödemi. kontrol altına almada etkili olabilir.

Ödemle İlgilenen Doktorlar Hangi hastanelerde Görev Yapmaktadır ?

Ödemle ilgilenen doktorlara ulaşmak için tıklayınız

doktor bul

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir