robotik cerrahi

Otizm

Birçok otizmli hastada otizm 3 yaşından önce başlar ve tedavisi olmadığından dolayı hayatı boyunca devam eder. Otizmli kişi etrafıyla iletişim kurmakta zorlanır ve içine kapanır. Erken tanı bireyin hayatının geri kalanı boyunca daha konforlu bir yaşam sürebilmesi için önemlidir. Otizm hala nedeni tam olarak bulunmuş s bir hastalım değildir fakat genetik olduğu düşünülmektedir. Otizmli bireyde zeka geriliği görülebileceği gibi üstün zekalılıkta görülebilir.

Otizm Belirtileri Nelerdir

Bir Bireye otizm tanısı koyulması için aşağıdaki belirtilerden en az 6 tanesini bulundurması gerekmektedir.

Otizmli bir birey Sosyal etkileşimde diğerleriyle iletişimi iyi sağlayamaz. Kelimeleri iyi seçemez ve diğerleriyle konuşurken kelimeleri tekrar eder. Hayali ve sembolik oyunlar oynamama ve bir şeye takıntılı olma.

Bunlar haricinde bazı belirtilerde vardır. Bu belirtiler ise şunlardır:

Göz teması yok denilecek kadar azdır. Adı ile seslenince genellikle tepkisiz kalırlar. Aşırı hareketli veya hareketsiz olabilirler. Çevreleri ile ilgilenmezler Fiziksel temastan hoşlanmazlar. Konuşurken gecikme yaşarlar. İnsanlar yerine cansız varlıklarla ilgilenirler. Kendilerini yaşıtlarından ve toplumdan izole ederler. Sürekli aynı kelimeyi tekrar ederler. İletişim aracı olarak konuşmayı tercih etmezler. Uygun olmayan cümleler kurar kalıp gibi konuşurlar. Konuşma şekilleri ve ses tonları tekdüzedir. İlgisiz şekilde her şeye gülebilirler. Bir cismin bir parçasına çok takıntı yapabilirler Aşırı bağlanabilirler. Düzen takıntıları vardır. Tekrarlayan bir hareketi sürekli yaparlar Normal çocuklar gibi hayal kurarak oyun oynamayı tercih etmezler. Sürekli aynı oyunları tekrar ve tekrar oynarlar. Bazıları çok inatçı ve hırçın olabilir. Sosyal ortama girdiklerinde aşırı tepki verebilirler. Yemek yeme bozukluğu gösterirler. Kendilerine ve etrafındaki eşyalara zarar verme ihtimalleri vardır. Tehlikeye karşı duyarsızdırlar. Acıya karşı duyarsızdırlar. Yapılan espriyi veya imayı anlamazlar. Normal öğrenme metotlarına duyarsızdırlar

Otizm Tedavisi

Otizm Tedavisinin en büyük etkeni erken tanıdır. Erken tanı gerçekleştirildiğinde otizmli bireyler çocukluktan itibaren rehabilitasyon merkezlerinde topluma alıştırılırlar ve hayatlarını daha konforlu yaşarlar. Üstün zekalılar ise birçok alanda başarılıdır ve kendi kendilerine yaşayabilirler. Fakat Otizmli bireylerin sosyal becerileri her daim sınırlıdır.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir