Pandemiyle birlikte psikiyatriye talep arttı bunun en önemli nedeni sokağa çıkma yasakları ile birlikte izole yaşama geçme. Pandemi nedeniyle izole yaşama geçme dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan psikolojisini olumsuz yönde etkiledi. Var olan psikiyatrik hastalıkların artmasına neden olurken bazı kişilerde ki psikiyatrik hastalıkların ortaya çıkmasına neden oldu. Şunu da belirtmekte yarar var her ne kadar psikiyatrik destek alan insanların sayısı artsa da psikiyatri klinikleri hakkındaki ön yargılar nedeniyle tedaviyi reddeden kişilerin sayısı da bir o kadar arttı.
Pandemiyle Birlikte Psikiyatriye Talep Arttı
Psikiyatri bölümünün hastaları uyguladığı tedavi yöntemleri hastalığın şiddetine göre farklılık gösterir. Bazı hastalar için ilaçla tedavi yeterli olurken, bazı hastalarının da hastalığın şiddetine göre yatarak tedavi görmesi gerekiyor.
Psikiyatrist Kime Denir?
Psikoterapi sözcüğü Eski Yunancadan gelmektedir. Ruh, can, nefes anlamında psyche sözcüğü ile iyileştirme, tıbbi tedavi anlamlarına gelen therapia sözcüğünün birleşiminden oluşmuştur.
Psikiyatri bölümü ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökenini araştıran, hastalığın teşhisi, önlenmesi ve tedavi yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Psikiyatrist, bu hastalıkları ve rahatsızlıkları teşhis etme ve tedavisini yönetme alanında daha eğitim almış tıp doktorudur.
Psikiyatrist ve Psikolog Farkı Nedir?
Psikiyatristler, tıp fakültesi mezunu olan uzman doktorlardır. Tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve ilaçla tedavi yönteminden yararlanabilirler.
Psikologlar ise lisans eğitimlerini 4 senelik psikoloji programında tamamlar ve ardından yüksek lisanslarını yaparak uzmanlaşırlar. Psikologlar tıp fakültesinden mezun olmadıkları için ilaç yazamazlar ve ilaç tedavisi uygulayamazlar.
Psikologlar tedavi yöntemi olarak benimsedikleri disiplin doğrultusunda psikoterapi uygularlar. Psikiyatristlerin yöntemi genel olarak ilaç tedavisi odaklıdır. Ancak bazı psikiyatristler psikoterapi de uygular.
Önce Psikoloğa mı Yoksa Psikiyatriye mi Gidilmeli?
Günümüzde psikolojik destek almak isteyen pek çok birey önce psikoloğa mı yoksa psikiyatriste mi gitme konusunda kararsız kalmaktadır. Hastalar şunu bilmelidir ki psikologlar ve psikiyatristler gerekli gördükleri takdirde birbirlerine yönlendirmeler yapmakta ve duruma göre ilaç tedavisinin yanında psikoterapi ya da psikoterapinin yanında ilaç tedavisi ile tedaviyi desteklemektedirler.
Psikologlar ve psikiyatristler bazı hastaların tedavisinde anlaşmalı olarak çalışmalar yürütmektedir.
Bir yanıt yazın