Parkinson hastalığı bir hareket bozukluğudur. Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür ve yavaş ilerler. En sık karşılaşılan yaş grubu 40 ila 70 yaş arasıdır. 20 ila 40 yaş arasında sadece %5 görünme sıklığı bulunmaktadır. 65 yaş ve üstünde ise %1’dir.
İleri yaş, Ailede Parkinson hastalığı öyküsü bulunması, Kırsal yaşam, çiftlik ve kuyu suyu kullanımı, Tarım ilaçları, Erkek cinsiyet, Kafa travması, Demir, manganezin diyetle yüksek miktarda alınması, Beyaz ırk, Besinlerle alınan hayvansal yağlar, Obezite, Fiziksel ve duygusal stres.
Nonsteroid antienflamatuar ilaç kullanımı, Sigara kullanımı, Kahve ve kafein tüketimi, Antihipertansif ilaç kullanımı, Alkol, Fazla fiziksel aktivite.
Konuşarak ya da çalan bir şarkıya eşlik ederek yapılan konuşma pratiği önemlidir. Konuşamayan hastalar için alfabe, kelime, resim kartlarının kullanımı Elde rahat tutulabilen ve kırılmayan materyalden yapılmış çatal, bıçak vb. mutfak malzemelerinin kullanımı Lavabo önüne konulan tabure ile oturarak kişisel bakımın yapılması. Banyo ve tuvalet duvarlarına destek amaçlı özel tutacakların takılması İçecekler için pipet kullanımı Halı. kilim gibi ayağa dolanmaya müsait döşemelerin kaldırılması Varsa kapı eşiklerinin kaldırılması.
Parkinson tedavisi ile ilgilenen Nöroloji doktorlarının doktor çalışma listesi için giriş yapınız.