Probiyotik Turşu Nasıl Yapılır ?

Günümüzde hemen her gıdanın nasıl sağlıklı bir şekilde tüketilebileceğinin yollarını aramaya başladık. Çünkü günümüzde hastalıklardan korunmak yada yakalandığımız herhangi bir hastalığın iyileşmesi için sağlıklı beslenmenin oldukça önemli olduğunu biliyoruz.

Artık turşu kurar iken bir çok kişi sirke kullanmadan daha lezzetli turşular yapmanın yollarını aramaya başladı. Bunlardan biri de probiyotik turşu yapımı. Sanılanın aksine evde probiyotik turşu yapmak oldukça kolay.

Probiyotik Turşu Nasıl Yapılır ?

Öncelikle dikkat etmemiz gerekenler turşu için cam kavanaz tercih etmeniz gerektiği ve sebzelerin olabildiğince taze olması. Bulabiliyorsak doğal ilaçsız, bulamıyorsak iyice yıkanmış, sirkeli suda beklemiş ve kurumuş olmalı.

Sirke yada limon yerine probiyotik turşuda Maya olarak kefir ya da peynir altı suyu veya  probiyotik şase ve probiyotik toz mayalardan herhangi biri kullanılabilir.

Probiyotik turşu kurmak aynı sirke yapmaya benziyor aslında. Evinizde önceden yaptığınız sirkesiz fermente turşu suyundan biraz yeni turşuya ilave ederek mayalayabilirsiniz. Turşu suyu yoksa, kefir suyu, peynir altı suyu, kombu çayı da olur.

Ben turşularımı yaparken şimdiye kadar sadece probiyotik şase kullandım.Lezzet ve sonuç çok iyi olunca, diğer yaptıklarımda başka maya denemedim.

Probiyotik Turşu Tarifi

Turşu yapacağım kavanozları sirkeli su ile yıkayıp durulayıp ters çeviriyorum ki, içerisine istenmeyen bakteriler bulaşmasın. Turşu yapacağım sebzeleri turşuluk olarak arzuya göre hazırladıktan sonra sıkışık bir şekilde kavanoza diziyorum. Üzerine hazırladığım turşu suyunu ilave ediyorum.

Turşu suyunu hazırlarken yine cam bir sürahiye içme suyu doldurup, her litre su için 2.5 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edip iyice karıştırıyorum. Bu ölçüde yapılan bir turşu çok tuzlu olmuyor. Ben tüm turşuları bu tuz ölçüsüne göre yaptım ve tuz oranı gayet yenebilir kıvamda oldu. 5 lt lik turşu kavanozlarına yaptığım turşular için her kavanoz için turşu suyuna 1 probiyotik şase ilave edip turşuluk suyu kavanozdaki sebzelerin üzerine boşaltıyorum. Tüm sebzeler altında kalacak şekilde tuzlu sudan yine aynı ölçülerde hazırlayıp kavanozu dolduruyorum. Yalnız probiyotik şaseyi her kavanoz için bir tane kullanıyorum.

Sarımsağı kavanozun altına, sebzelerin arasına ve yine kavanozun üzerine sarımsak ilave ediyorum.Turşu kurarken nohut, bulgur vs de eklemeden sadece yukarıda saydığım malzemelerle turşu kuruyorum.