Psikoloji Nedir? sorusu arama motorunda en çok aranan sorulardan biridir. Psikoloji günümüzde oldukça ilgi gösterilen konulardan biridir. Psikolojide uzman kişi anlamına gelen ve psikoloji ile ilgilenen Psikologların ilgi alanı da merak konusu olduğu için Psikolog nedir sorusu da sıkça aranmaktadır.
Psikolojinin diğer adı ruh bilimidir. Psikoloji davranışları ve zihni inceleyen bir bilim dalıdır. Kişilerin bilinçli veya bilinçsiz olarak geliştirdiği davranışlarla, insanların duygu ve düşüncelerini incelemektedir.
Psikoloji ile ilgilenen kişilere psikolog denir. Psikologlar bir grup ya da bireyin davranışlarını ya da hareket etme biçimlerini inceleyerek bu davranışların nedenleri açıklayıp çözüm üretmeye çalışır.
Psikologlar 4 yıllık psikoloji eğitiminin ardından klinik yani uygulamalı psikoloji alanında 2 ya da 3 yıllık lisansüstü eğitim almış olan kişidir. Lisansüstü alınan eğitime uzmanlık eğitimi, Psikolojinin herhangi bir alanında yüksek lisans yapan kişi ise uzman psikologtur.
Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Psikoloji bölümünden lisans derecesiyle mezun olduktan sonra Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans ya da doktora yaparak Klinik psikolog olabilmektedirler. Klinik psikolog, bireylerin günlük hayatlarında yaşadıkları duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunları tanımlamak amacıyla seans düzenler, gözlem, görüşme ve testlerle ile mevcut ya da olası bozuklukları teşhis eder. Teşhis edilen soruna göre tedavi programı formüle ederler.
2012 yılı itibari ile ülkemizde psikologlara klinik psikolog unvanı almak için Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı sınavdan geçme ve sertifika almak koşulları getirilmiştir.
Klinik psikologların eğitimleri meslek hayatları boyunca sürer..
Psikologların ilk olarak kişilerin zorlu eğitim sürecini tamamlamaları gerekmektedir. Bu mesleği seçmek isteyen kişilerin sosyal ve psikolojik analiz yönlerinin güçlü olması gerekir. Ayrıca Psikolog mesleğini icra etmek isteyen bireylerde olması gereken en önemli özellik iyi bir dinleyici olmasıdır. Sabırlı ve karşısındakinin anlattıklarını kesmeden dinlemesi gerekmektedir. Sorunlar karşısında mücadeleci bir karaktere sahip olması gerekmektedir. Düşünceler ve söylemlerdeki çarpıklıkları fark edebilmesi ve olayları analiz edebilmesi gerekir. Ayrıca bu mesleği yapmak isteyen kişilerin kendilerini tanıyabilmeleri ve kendilerini eleştirebilmeleri, gerektiği zamanda sorgulayabilmeleri gerekir.
Psikolog olmak isteyen kişilerin araştırma ve okumaya karşı sevgisinin yüksek olması gerekmektedir. Dinleyici olmak bu mesleğin en önemli özelliği ve temel taşıdır. Psikolog olmak isteyen kişiler
Psikolog olmak isteyen kişilerden bulunması gereken bir diğer özellik ise not almayı sevmesi ve alınan notları iyi bir şekilde analiz ederek yorumlaması gerekir.