Romatizma

Romatizma çok sayıda hastalığı içinde barındıran genel bir tanımdır. Kas kemik ve bağları tutar. Ağrı, şişlik ve hatta hareket kısıtlılığına yol açabilmektedir. Romatizmal hastalıkların büyük bir çoğunluğu kroniktir. Romatizmal hastalıkların günlük yaşama etki etmemesi için erken tanı ve düzenli tedavi önemlidir. Romatizmanın belirli bir yaş grubu yoktu her yaşta görülebilmektedir. Hareket sisteminde oluşan ağrı ve hareket kısıtlılığı ile seyreden kronik bir hastalıktır.  İltihaplı romatizma ve iltihapsız romatizma olarak 2 ye ayrılır fakat altında birçok romatizma türü barınmaktadır.

Romatizma Belirtileri

Ellerde ve ayaklarda şişme, İştah kaybı, Uykuda düzensizlik, His Kaybı, Şişkinlik, Deri altında oluşan şişlikler, Sabah saatlerinde eklemlerin normalden sert olması, cildin güneşe karşı eskisinde daha duyarlı olması, güçsüzlük, gözlerde iltihap, görme yetisinde problem ve yüksek ateş.

Romatizmanın Testleri ve Tedavisi

Romatizmal hastalıkların tespiti için birçok yöntem ve test kullanılır. Testler yapılmadan önce hastanın hikayesi dinlenir ve genetik geçmişi kontrol edilir. Fizik muayenede belirtiler incelendikten sonra hekim ihtiyaç duyarsa laboratuvar testlerini isteyebilir. Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra tanının %70’i konulabilir fakat ayırıcı tanıda laboratuvar testleri gerekmektedir. Romatizma testi diye bir şey olmasa da farklı testlerle hastalığın türü belirlenir. İltihap varlığını ve şiddetini anlayabilmek için kan testleri, Kemik metabolizmasının durumunu değerlendirmek için kalsiyum, fosfor ve alkali fosfataz ölçümleri, Anemi varlığının tespiti, İmmünolojik testler, Eklem aralığından alınan sıvının incelenmesi, Biyopsi ile doku incelemesi, Elektromiyografik ve radyolojik incelemeler. Tam olarak tanı konulmasının ardından kişiye özel olarak tedaviye başlanılır ilaçlar tüm vücuda tam etki gösterebilmesi için içsel olarak uygulanır. Amaç semptomları gidermekte olabilirken hastalığın seyrini durdurup tedavi etmekte olabilir. Doktorunuzun verdiği tedaviyi düzenli ve aksatmadan yapmak çok önemlidir.

Romatizma  tedavisi ile ilgilenen Romatoloji doktorlarının doktor çalışma listesi için giriş yapınız.