Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi Şeker hastalığı diğer bir adıyla diyabet kandaki şeker (glukoz) oranının artmasıyla ortaya çıkmaktadır. Her yaş grubunda rastlanılan bu hastalık ülkemizde oldukça sık görülmektedir.
Şeker hastalığı (diyabet), pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalıktır. Hastalık çocuk, genç veya yaşlı fark etmeksizin her yaşta yahut her kültürde görülebilmektedir. Şeker hastalığı olan kişilerin neredeyse yarısının hastalık tanısı konulmamıştır. Bu da, aslında her 2 şeker hastasından 1’inin hastalığından habersizce yaşamına devam ettiğini göstermektedir. Şeker hastalığı gerek genetik etkenlerin gerekse çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalığının iki türü vardır.Bunlar tip 1 ve tip 2’dir.
Tip 1 şeker hastalığı insülinin pankreasta hiç üretilmediği ya da çok az üretildiği tiptir. Sıklıkla çocukluk ve gençlik döneminde görülür. Tip 2 ise vücut insülin üretmektedir, ancak hücreler insüline direnç göstermektedir. Bu nedenle zaman içinde üretilen insülin miktarı da vücut için yetersiz kalır. Yemeklerden sonra kandaki şeker hücrelere giderek enerjiye dönüşemez ve kan şekeri düzeyi yükselir. Genellikle orta yaş ve üzerindeki bireylerde görülen tip 2 şeker hastalığı vakalarının %90-95’ini oluşturmaktadır.
Şeker hastalığının genel belirtileri ise, ağız kuruluğu, susama hissi, sık idrara çıkma, yorgunluk ve halsizlik, sık acıkma, diyet yapmadığı halde zayıflama, bulanık görme, yaralarda geç iyileşme, ellerde ve ayaklarda hissizlik veya uyuşma ve karıncalanmadır.
Diyabetin yani şeker hastalığının tanısı açlık kan şekeri ölçümü ve şeker yükleme testi olarak da bilinen Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) kullanılarak konulur.
Diyabet tedavi yöntemleri, hastalığın türüne göre farklılık göstermektedir. Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile birlikte tıbbi beslenme tedavisi dikkatle uygulanmalıdır. Hastanın diyeti doktor tarafından önerilen insülin dozu ve planına göre diyetisyen tarafından planlanır. Tip 2 diyabetli bireylerde ise tedavi beslenme düzeninin sağlanmasının yanı sıra genellikle hücrelerin insülin hormonuna duyarlılığını artırmaya veya doğrudan insülin hormonu salınımını artırmaya yönelik oral antidiyabetik ilaçların kullanılmasını içerir.