Bu yazımızda soğuk hava diş ağrısına neden olur mu ? sorusunun cevabını vermeye çalışacağız…
En çok rahatsızlık veren ağrılardan biri olan diş ağrısı bazı durumlarda hayatımızı olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Birçok nedenle yaşanan diş ağrılarının bir nedeni de soğuk havalardır. Özellikle diş hassasiyeti olan kişilerin yaşadıkları bu durum kişileri oldukça rahatsız etmektedir.
Diş hassasiyeti diğer adıyla dentin hassasiyeti “soğuk hassasiyeti” veya “diş fırçalama hastalığı” olarak bilinir. Dentin hassasiyeti dişin gözenekli dokusu olan dentin dokusu, açığa çıkınca meydana gelir. Buda dişlerde hassasiyet yaşanmasına neden olur. Sonucunda soğuk hava diş ağrısına neden olabilmektedir.
Diş hassasiyetinin birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları ise şunlardır;
– Tedavi edilmeyen diş çürükleri
-Diş sıkma veya travmaya bağlı çatlak dişler
-Uyumu bozulan veya aralanan eski dolgular
-Diş fırçalama sırasında fazla kuvvet uygulanması ile dişeti ve dişe zarar verilmesi
-Çok sık diş fırçalamak
-Güvensiz diş beyazlatma ürünlerini kullanmak
-Diş minesine zarar veren asitli içecekleri çok fazla tüketmek
-Diş kök yüzeyi açığa çıkmış kişilerde uygulanan beyazlatma ajanları uygulanması
Diş hassasiyeti gençlerde özellikle 20-40 yaş aralığında ki kişilerde yaşlılara göre daha fazla görülmektedir. Dentin kanallarının mineral artıklarıyla tıkanması, tübül sayısında azalma gibi durumların yaşla birlikte artması; pulpanın hücresel, vasküler ve nöral kapasitesinin yaşla birlikte azalması; dentinin geçirgenliğini azaltır ve dolayısıyla yaşlı bireylerde diş hassasiyeti oluşumuna daha nadir rastlanır. Ayrıca periodontal hastalığı olan bireylerde %72-98 oranında görülmektedir. Diş hassasiyeti, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni kadınların erkeklere oranla ağız hijyenine daha fazla önem vermeleri, ağrıya karşı daha duyarlı davranmaları ve diş hekimine daha sık başvurmalarıdır.
Diş hassasiyeti olan kişilerin öncelikli olarak diş hekimine muayene olunması gerekmektedir. Mevcut durum değerlendirilmeli ve diş hassasiyetinin giderilmesi açısından hastaya tedavi yöntemleri anlatılmalı ve bireye özgü tedavi planı oluşturulmalıdır. Diş hassasiyeti ile ilgili belli başlı tedaviler yöntemleri ise şunlardır: hassasiyet giderici diş macunları ve gargaraların kullanılması, remineralize edici ajan uygulamaları, flor uygulamaları, adeziv rezin uygulamaları, restoratif tedavi uygulamaları, dişeti grefti uygulamalarıdır.
Diş doktorlarına ulaşmak için linki tıklayınız.