Tsh Nedir T3 ve T4 Değerleri Ne Anlama Gelmektedir ?

Tsh Nedir T3 ve T4 Değerleri Ne Anlama Gelmektedir ? TSH, tiroid hormonlarının üretimini sağlayan bir başka hormondur. Ancak tiroid bezleri üzerinden değil, beyin tabanında bulunan hipofiz bezinden salgılanmakta ve kan yoluyla tiroit bezlerine ulaşmaktadır. Kan yoluyla tiroitlere ulaşan tsh hormonu, bu bezleri uyararak T3 ve T4 hormonlarının salgılanarak vücuda salınmasını sağlar. T3 ve T4 hormonlarından kasıt, triodotironin ve tiroksindir. Tsh hormonunun ana işlevi, bu iki tiroit hormonun vücuttaki dengesini sağlamaktır. Tsh hormonu bu işlevi yerine getirerek, insan vücuduna birçok faydayı da dolaylı yoldan sağlamaktadır. Çünkü tiroit bezinden salgılanan bu iki hormonun seviyesindeki düşüklük ve aşırılık insan vücudundaki çoğu yapı üzerinde etkilidir. Tsh hormonunun seviyesi, bu iki tiroit hormonunun seviyesiyle doğrudan ilgilidir. Tsh ile T3, T4 hormonları arasında ters orantı vardır. T3 ve T4 salgısı arttıkça, Tsh salgısının seviyesi azalır. Hipofiz Bezi, T3 ve T4 salgısının miktarına bağlı olarak Tsh salgısını ayarlamaktadır.

Tsh Değerleri Kaç Olmalıdır?

Sağlıklı bir insanda olması gereken tsh değerleri, Amerika Klinik Kimya Derneği’nin 2003 yılı açıklamasına göre 0.4-2.5 aralığında olmalıdır. Tsh değerleri, tıp otoriteleri arasında ihtilaflı bir konudur. Ülkemizdeki laboratuvarlarda ideal tsh değerleri 0.4-3.0 olarak kabul edilmektedir. Tsh yüksekliği teşhisi tsh seviyesinin 6.0’ın üzerine çıktığı durumlarda konulmaktadır. Ancak bazen problemin teşhisinde bu değer 2.5’a kadar düşmektedir. Tsh yüksekliği de düşüklüğü de vücutta birtakım problemlerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Tsh yüksekliği; tırnaklarda güçsüzlük ve kolay kırılma, stres ve depresyon, hafızada zayıflık, kilo alamama veya verememe, soğuğa dayanıksızlık, kabızlık ya da ishal problemi, saç ve derinin yumuşaklığını yitirmesi, metabolizmada yavaşlama, sıcak ve ter basması, kalp atış hızında artış, kas ağrıları ve kramplar, regl dönemlerinde yaşanan düzensizlikler, cinsel istekte azalma, konuşma bozuklukları, uykuya dalmakta ve uyanmakta zorlanma gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

Tsh düşüklüğü halinde ortaya çıkan belirtiler ise; iştahta yaşanan artışa rağmen kilo almada zorlanma, sinir ve aşırı öfkelilik hali, terleme sebebiyle halsizlik, yorgunluk hissi, iktidarsızlık, metabolizmanın aşırı hızlanması, sıcağa dayanmada güçlük çekme, kadınlarda eklem ağrısı, uyumakta zorlanmadır.

Yukarıdaki belirtilerden birkaçı bir arada görüldüğü takdirde, vakit kaybedilmeden tam teşekküllü bir hastanenin Endokrinoloji Bölümü’ne başvurulması gerekmektedir.

Uzman Doktor bul robotumuz ile Ankara Dahiliye Uzman Doktorlara ulaşabilirsiniz.

Doktor Bul
Doktor Bul