Akciğerlerde görülen vücudun diğer bölgelerine de yayılabilen bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir bakteri türünün neden olduğu bir hastalıktır.
Bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz hastalığına yılda 9 milyon kişi yakalanmaktadır. Ancak bu sayıdan daha fazla tüberküloz hastasının olduğu düşünülmektedir.
15-44 yaş arası kadınlar için ilk 3 ölüm nedeninden biri olan tüberküloz, hava kaynaklı bir patojendir, tüberküloza neden olan bakteriler kişiden kişiye hava yoluyla yayılabilir.
Tüberküloz Hastalığının Belirtileri
Tüberküloz hastalığının başlıca belirtileri şunlardır:
-İki haftadan uzun süren öksürük,
-Ateş, gece terlemesi,
-Göğüs ağrıları,
-İştahsızlık,
-Zayıflama (kilo kaybı), çocuklarda kilo alamama da olabilir;
-Halsizlik,
-Kan tükürme.
Tüberküloz Hastalığı Nasıl Bulaşır ?
Sokakta, dolmuşta, lokantada öksüren birisinden verem mikrobu alma olasılığı çok düşüktür. Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile belirli süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına hastalık bulaşır. Tüberküloz hastalığı, çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle, kan ile, cinsel ilişki ile bulaşma olmaz.
Tüberküloz Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?
Şüphelenilen hastalarda kesin tüberküloz tanısı mikroskopta basilin gösterilmesi ve besiyerinde basilin üretilmesi ile konur. Hastadan alınan balgam ya da nadiren diğer örnekler bu amaçla laborutavarda incelenir ve tanı kesinleştirilir.
Tüberküloz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir ?
Tüberkülozun tedavisinde çok güçlü ilaçlar vardır. Tüberküloz hastalığı ilaçları, ülkemizde Verem Savaşı Dispanserleri ücretsiz verir. Mikropları etkili bir şekilde öldürmek için yeni hastaların tedavisinde dört farklı ilaç kullanılmaktadır. Verem mikrobu, diğer mikroplara göre çok daha yavaş çoğaldığından, ilaçları uzun süre kullanmak gerekir. Tedavi süresi hastanın durumuna göre en az altı aydır. Bazı özel durumlarda ilaçları kullanma süresi uzatılabilir.
Bir yanıt yazın