Veba Hastalığı

Bakteri kaynaklı olan veba hastalığı, bulaşıcı ve ölümcül hastalıklardan biridir. Dünya da insanların en fazla ölümüne neden olan hastalı kara ölüm olarak da adlandırılır.

Antik çağlardan beri var olan bir hastalık Dünya tarihinde çok yüksek oranda ölümlere neden olmuştur. Hatta bazı ülkelerde nüfusun yarıya yakınının ölümüne neden olmuştur.

Tıptaki ilerlemeler sayesinde gelişmiş ülkelerde durdurulmuş olmasına rağmen, özellikle Asya ve Afrika kıtasında bazı ülkelerde bu hastalığa rastlanmaktadır.

Pireler yolu ile bulaşan hastalık enfeksiyona neden olarak bilinir.

Veba mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Günümüzde nadir görülen veba, her yıl dünya çapında yaklaşık birkaç bin kişide görülür.

Veba Hastalığı Belirtileri

Enfekte olan hastada 2 ila 8 gün içinde belirtiler görülür. Yaygın görülen belirtiler şunlardır;

-Ateş, titreme,

-Yorgunluk, halsizlik,

-Lenf bezlerinde ağrılı şişme ve iltihaplanma

-Mide bulantısı ve kusma,

-Nefes almada güçlük,

-Cilt lekeleri,

-Baş ağrısı

Veba Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?

Veba hastalığı hakkında genel olarak insanlara farelerden bulaştığı düşünülür. Aslında farelerin taşıdığı pireler ve pire ısırıklarına maruz kalan canlılar aracılığıyla insanlara bulaşır. Ayrıca, ölü farelerle temas eden insanlar nedeniyle de hastalığın geçmişte görülen salgınlarda hızla yayıldığı gözlemlenmiştir.

Veba Hastalığının Tanı Ve Tedavisi

Hastalığın tanısı hastanın öyküsü, kan tahlilleri ve lenf bezi biyopsisi ile konur. Hastalığın tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Tedavide özellikle bir takım ateş düşürücü ilaçlar da verilmektedir. Belirtilerin ortaya çıkmasından en fazla 20 saat sonra tedaviye geçilmelidir.

Kişi hastalığı süresi boyunca hastaneye yatırılır. Hastanede yoğun bakıma da alınarak tedavi süreci devam eder.

Veba tedavisi ile ilgilenen Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji doktorlarının doktor çalışma listesi için giriş yapınız.