Verem Hastalığı

Bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olan verem hastalığı’nın diğer adı Tüberküloz’dur. Akciğerlerde yaygın iltihap gelişmesine neden olan hastalığa Mycobacterium tuberculosis isimli bakteri neden olmaktadır.

Halk arasında “ince hastalık“ olarak da bilinen verem, solunum yolları ile kolayca bulaşan tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen bir hastalıktır. Dünyada her yıl 9 milyona yakın insanın yakalandığı hastalık yoksul ve gelişmekte olan ülkelerde halen çok yaygın görülmektedir.

Hastalık 1950 ve öncesi yıllarda milyonlarca insanın ölümüne neden olmuştur. Ancak verem aşısının (BCG) yaygın olarak kullanılması ve etkili ilaçların keşfedilmesi ile birlikte tedavi edilebilmektedir.

Bağışıklık sistemi zayıf olanlar kişiler ile bebekler ve yaşlılar, vereme yakalanma riski yüksek kişilerdir.

Verem Hastalığı Nedenleri

Vereme mycobacterium tuberculosis isimli bakteri yol açar. Virüsü taşıyan kişinin havaya saldıkları damlacıklar, kişiden kişiye bulaşabilir. Şiddetli böbrek hastalığı, romatoid artrit, diyabet, kanser, Crohn hastalığı gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkları bulunan kişilerin vereme yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Verem Hastalığının Belirtileri

Verem hastalığında belirtiler hafif başlar ve yavaş ilerler. Bu nedenle belirtiler aylar boyunca fark edilemeyebilir. Hastalığın en belirgin belirtileri şu şekildedir;

-15 günden uzun süren kuru öksürük

-Şiddetli göğüs ağrıları

-İştahsızlık, hızlı kilo kaybı,

-Akşamları yükselen ateş

-Halsizlik, yorgunluk,

-İleri vakalarda nefes darlığı

-Öksürükle ağızdan kan gelmesi

-Yüksek ateş, gece terlemesi,

-Şiddetli göğüs ağrısı,

Verem Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması, konuşması sırasında oluşan damlacıkların hava yolu ile etrafa dağılır. Bu damlacıkların solunması ile sağlıklı bireyler mikrobu alır ve hastalık bulaşır. Mikrobu soluyan kişi hemen hasta olmayabilir. Mikrop vücutta sessiz bekler ve vücut direncinin düştüğü bir anda hastalığa neden olur.

Verem Hastalığının Teşhisi

Teşhiste fizik muayene, balgam örnekleri alınması, kan testi, cilt testi, göğüs röntgeni gibi farklı yöntemlerden yararlanılabilir.

Verem Hastalığının Tedavisi

Hastalığın tedavisinde en önemli faktör doğru ve düzenli ilaç kullanımıdır. Bu nedenle verem tanısı konulan hastalarda, gecikmeden ilaç tedavisine başlamak gereklidir. Tedavide kullanılan ilaçlar, hastanın balgamındaki tüberküloz basil sayısını ve öksürük sayısını azalmaktadır. Tedaviye başladıktan bir süre sonra verem hastaları bulaştırıcılıklarını yitirmektedirler.

Verem hastalığı tedavisi ile ilgilenen Göğüs Hastalıkları doktorlarının doktor çalışma listesi için giriş yapınız.