Yanıklar birkaç derece olarak nitelendirilebilir. Yanık derecesi ne kadar derin ve ne kadar uzun süre tutulduğuna göre hasar bırakır. Yanıkların derecesi arttıkça hasarı artar yani şöyle bir sıralama olurşur: 3. Derece yanık > 2. Derece yanık >1. Dereceden yanık.
Derece yanıklar yüzeysel ve hafiftir. Genellikle birkaç saat veya gün içinde ağrısı kaybolur. Hafif bir kırmızılık oluşturur ve genellikle kırmızılıkta 1 hafta içinde kaybolur. Derece Yanıklar Yüz derimizin (epidermis) alt tabakasında bulunan Dermis olarak adlandırılan tabakayı da etkiler. Genellikle yanığa uğramış bölge şişer veya kırmızı olur. Ağrısı orta şiddettedir. Derece yanıklar ise yüz derimizi ve dermişi tamamen yok eder ve kas ve kemiklerimize hasar bırakır. Kalıcı hasar bırakır ve rehebilitasyon sonucu düzeltilebilir.
Birinci Derece Yanıklar İçin İlk Yardım Nasıl Yapılır
Yanmış olan cild kısmınızı olabildiğince soğuk suda bekletin. Buz kullanmak yapılan en büyük yanlışlardan biridir çünkü buz kullanmak hasara yol açabilir. Yanan deri bölgesi çok hızlı bir biçimde şişme hareketi gösterebilir. Bundan dolayı yanan kısımda aksesuarınız varsa (saat, bilezik gibi) çıkartmalısınız. Yanık üzerinze doktorunuzun önerdiği merhemi söylediği gibi sürün. Yağ gibi yöntemler kullanmayın bakteri kaptırabilirsiniz. Yanmış bölgede ağrı hissedeceksiniz. Ağrı hissettiğinizden dolayı ağrı kesici kullanmak bir çözüm yolu olarak görülebilir.
2. ve 3. Derece Yanıklar için İlk Yardım
Kişinin alevlerden kurtulmasına yardımcı olun ve üzerindeki ateşi söndürün. Aksesuarı ve yanmış kısımdaki kıyafeti çıkartın. Eğer kıyafet yapışmışsa yapışan kısmı kesin. Yanık bölgesini soğuk suya tutun ve hızlı bir biçimde en yakın sağlık kuruluşuna gidin.
2. ve 3. derece yanık Tedavi Süreci
Antibiyotik ilaç tedavisi Pansuman aracılığıyla dokuların temizlenmesi ve onarılması. Yanmış dokunun uyarılması aracılığıyla dokuda görülen his kaybının ölçülmesi ve dokuda hissin yeniden kazandırılması. Ciddi yanıklarda iyileşmeden sonra şiddetli ağrı görülebileceğinden, anti-anksiyete (kaygı giderici) ilaç tedavisi. Yanığa bağlı olarak nefes almada zorlanan ve boğazı şişen hastalar için solunum yardımı.
Yanıklarla İlgilenen Doktorlar Hangi hastanelerde Görev Yapmaktadır ?
Yanıklarla ilgilenen doktorlara ulaşmak için tıklayınız
Bir yanıt yazın