Zatürre Akciğerlerde meydana gelen iltihaplanma neticesinde ortaya çıkan son derece ciddi bir hastalık olan zatürre, dünyanın bilinen en eski hastalıklarından biridir. Zatürree (pnömoni),gelişmiş ülkelerde bile görülen ve ölümlere neden olan bir hastalıktır.Tıpta ki adı “pnömoni” olan zatürre çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebilmektedir.Akciğer dokusunun iltihabı olarak tanımlan zatürre, çocuklarda enfeksiyona bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alırken yetişkinlerde ise 3’üncü sıradadır.
En sık görülen, hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasında alan zatürrenin tıbbi literatürde ki adı pnömoni’dir. Hastalık; virüs, bakteri ve parazitlerin akciğere yerleşmesi neticesinde gelişmeye başlar. Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik bir hastalığa sahip olanlarda (böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi), sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı varlığında daha sık görülür.
Zatürre Belirtileri
Ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı en sık rastlanan belirtilerdir. Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler de görülebilir. Ağır zatürre durumlarında bir hastada deri ve mukozanın mavi renk alması, ciddi nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü ve bilinç bulanıklığı olabilir.
Öksürük, balgam çıkarma ve yüksek ateş zatürrenin en önemli 3 belirtisidir. Diğer belirtileri ise;
-Balgamla birlikte iyileşmeyen veya kötüleşen öksürük.
-Nefes darlığı-Göğüs ağrısı
Zatürre Tanısı
Zatürre belirtileriyle gelen hastalar muayene edildikten sonra çoğunlukla akciğer grafileri çekilerek tanı konur. Ağır zatürre durumlarında ve hastaneye yatması gereken hastalarda kan testleri, bilgisayarlı tomografi ve balgam testleri, bronkoskobi (akciğerin , bronşların içinin gözle görünür bir aletle incelenmesi) gibi ileri incelemeler gerekebilir. Zatürreye neden olan mikrobun belirlenmesi için balgam örneğinin incelenmesi gerekir.
Zatürre, Türkiye’de ölüme sebep olan hastalıklar arasında beşinci sırada yer alırken enfeksiyona bağlı ölümler arasında birinci sıradadır. Zatürreye yakalanan kişilerde ölüm oranı ise yüzde 5’tir ve bu hiç de hafife alınacak bir rakam değildir.
Zatürreden Korunma Yolları
Zatürreden korunmak için kapalı mekanlardan uzak durun, ellerinizi sık sık yıkayın, bol bol su için, beslenmenize dikkat edin, sigara içmeyin, içilen ortamlarda bulunmayın, grip aşısı olun, zatürre aşısı yaptırın, klimalı
ortamlarda doğrudan esintinin altında olmamaya özen gösterin, soğuk havada atkı kullanın.
Fiziksel muayenenin ardından doktor zatürreden şüphe ederse göğüs röntgeni,tam kan sayımı: CT taraması (Akciğerlerin fonksiyonunu görebilmek için yapılan göğüs taraması) isteyebilir.
Tedavi, sahip olunan zatürre türüne, ne kadar şiddetli olduğuna ve genel sağlık durumunuza bağlıdır. Antibiyotik, antiviral ve antifungal ilaçlar, durumun spesifik nedenine bağlı olarak pnömoniyi tedavi etmek için kullanılır. Ancak çok ağır zatürre durumlarında yoğun bakımda yatış, solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabilir.
Zatürre Bulaşıcı Mıdır?
Zatürre, hastanın hapşırması ya da öksürmesi ile havaya yayılan mikropların solunması, kalabalık mekanlar ile toplu taşıma araçlarında bulunmak, hastayla temas etmek ve bardak ya da havlu gibi özel eşyalarını kullanmak, klimalar ve kirli su sistemleri hastalığın bulaşmasına neden olabiliyor.
Bir yanıt yazın