Zatürre Hastalığı

Akciğer enfeksiyonu olarak da tanımlanan zatürre hastalığı, akciğer dokusunun iltihaplanması olup tıptaki adı ile pnömonidir.

Bakteri, virüs, mantar gibi farklı mikropların yol açtığı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastanın ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşması ile ortaya çıkan hastalık bulaşıcıdır.

Zatürre dünyada ve ülkemizde sık görülen ve en fazla ölüme neden olan yüksek riskli enfeksiyon bir hastalıklarından biridir. Türkiye’de ölüm nedenleri arasında 5. sırada, infeksiyonlara bağlı ölümler arasında ise 1. sırada yer almaktadır. 65 yaşının üstündekilerle birlikte riski grupta bulunanların zatüre aşısı olması oldukça önemlidir.

Zatürre Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Bulaşıcı özelliği olan hastalık, hastalığı taşıyan kişilerin öksürük, aksırık ya da konuşma sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla bulaşır.

Soğuk algınlığı kadar bulaşıcı olmayan hastalık nadiren salgına dönüşebilir. En çok bebekler ve küçük çocuklar, 65 yaşından büyükler ve sağlık sorunları veya zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler için ciddidir.

Zatürrenin Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler enfeksiyona neden olan mikrop bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Başlıca belirtiler ise şunlardır;

-Nefes alırken veya öksürürken göğüs ağrısı

-Balgam üretebilen öksürük

-Sarı yeşil veya pas renginde koyu balgam,

-Yorgunluk

-Sık nefes alıp verme,

-Ateş, terleme ve titreyen titreme

-Kafa karışıklığı veya değişiklikler (65 yaş ve üstü yetişkinlerde)

-Tansiyon düşüklüğü,

-Kas-eklem ağrıları,

-Mide bulantısı, kusma veya ishal

-Nefes darlığı

Zatürrenin Tanı Ve Tedavisi

Doktor hastanın hastalığı hakkında bilgileri aldıktan sonra çoğunlukla akciğer grafileri ile hastalığın tanısını koyar. Bazı ağır vakalarda kan testleri, bilgisayarlı tomografi ve balgam testleri isteyebilir. Hastalığa neden olan mikrobun belirlenmesi için balgam örneğinin incelenmesi gerekebilir.

Zatürrenin tedavisinde genellikle, antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılır.

Hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı tedaviler gerekebilir. Ancak zatürre tanısı konduktan sonra en kısa zamanda antibiyotik tedavinin başlanması gereklidir.

Zatürre tedavisi ile ilgilenen Göğüs Hastalıkları doktorlarının doktor çalışma listesi için giriş yapınız.